Veel ondernemers hebben de afgelopen vier jaar veel minder gespaard dan voorheen, of zelfs pensioengeld in hun bedrijf gestoken. Bijna de helft verwacht mede daardoor na zijn 67e verjaardag door te moeten werken.

Terwijl kortingen van enkele procenten op pensioenen van werknemers het nieuws beheersen, lijken ondernemers er ondertussen nog veel slechter voor te staan wat betreft hun oude dag.

Dat beeld rijst op uit de pensioenenquête van DVJ Insights onder meer dan 500 ondernemers en beslissers in opdracht van Z24.

De crisis slaat gaten in de pensioenen van ondernemers. 14 procent van de ondervraagde ondernemers in de enquête heeft de afgelopen vier jaar geld uit de pensioenpot gehaald om het bedrijf te steunen. 13 procent heeft niets, of minder opzij gelegd voor de oude dag.

Maar ook voor de gehele groep ondernemers, dus niet alleen hen die inteerden op hun pensioenvermogen, geldt dat ze in verhouding tot werknemers in loondienst er relatief harder op achteruitgaan als ze stoppen met werken. Ruim een derde (34,4 procent) denkt straks minder dan 50 procent (gecorrigeerd voor inflatie) van het huidige inkomen te ontvangen.  Onder de groep niet-ondernemers die meededen aan de enquête was dat 25 procent.

Langer werken

De inkomensval van ondernemers zodra ze stoppen is zo fors, dat een groot gedeelte waarschijnlijk noodgedwongen besluit door te werken. Maar liefst 46 procent van de ondernemers denkt langer door te moeten werken dan de nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar. Van de niet-ondernemers verwacht een kwart door te moeten na zijn 67e verjaardag.

Gewoon sparen populair bij ondernemers

Hoe zorgen ondernemers voor hun pensioen? Bijna 20 procent zegt niets te hebben geregeld. Ze gokken erop dat ze hun zaak kunnen verkopen, of, indien ze dat hebben, hun bedrijfspand. Ook denkt een deel het eigen huis te gaan opeten bij wijze van oudedagsvoorziening.

De ondernemers die wel iets hebben geregeld, maken meestal gebruik van verschillende mogelijkheden. Zo spaart bijvoorbeeld 17 procent van alle ondervraagde ondernemers. Tien procent heeft een lijfrentepolis bij een verzekeraar of een beschikbare premieregeling afgesloten. Zes procent heeft een stamrecht bv waarin het geld wegzet voor de oude dag, een wijze van pensioensparen die onaantrekkelijk wordt als de kabinetsplannen doorgaan.

Pensioen zzp'er komt uit oude dienstbetrekking

Zelfstandigen zonder personeel wijken wat betreft de te verwachten pensioenleeftijd niet veel af van andere ondernemers. Ook wat betreft het percentage van hun huidige inkomen dat ze na hun pensionering denken te krijgen, verwachten ze ongeveer hetzelfde te gaan krijgen als mkb'ers.

Hét grote verschil tussen zzp'ers en mkb'ers is dat veel van de zelfstandigen korter aan het ondernemen zijn. Ze leunen voor hun oudedagsvoorziening zwaar op het pensioen dat ze opbouwden toen ze nog in loondienst waren, een luxe die veel mkb-ondernemers niet of in veel mindere mate hebben. Tachtig procent van de zzp'ers heeft pensioenrechten uit een eerder dienstverband.

Dit is het achtste artikel in een reeks van De Maand van het Pensioen. De Maand van het Pensioen wordt mede mogelijk gemaakt door BeFrank. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook

Doorwerken na 65 jaar, wat heb ik daar aan?

Mathijs Bouman: Dood door pensioen?

Mathijs Bouman: Hoe mijn pensioencarrière in het slop raakte

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl